ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

Είναι εντυπωσιακό και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το πόσο λίγα ξέρουμε για τη χρησιμότητα των χεριών μας. Όταν πάθουμε ένα ατύχημα αντιλαμβανόμαστε τη σημαντική αξία και λειτουργία των χεριών μας. Τα χέρια μας είναι τα όργανα εκείνα στο σώμα μας που μας βοηθούν στις περισσότερες καθημερινές μας λειτουργίες όπως είναι το ντύσιμο, η γραφή, η τροφή και πολλές φορές η εργασία. Για να τα κάνουμε όλα αυτά είναι απαραίτητο τα χέρια μας να έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά, να μπορούμε να τα κινούμε και να έχουν αίσθηση. Όταν χαθεί η αίσθηση ή η κίνηση τότε σταματάει η δυνατότητα να εξυπηρετεί τον εγκέφαλο, καθώς επίσης και η μεταβίβαση των πληροφοριών από το περιβάλλον στον εγκέφαλο.

Η χειρουργική του χεριού ασχολείται με τη χειρουργική ή τη συντηρητική θεραπεία όλων των παθήσεων του χεριού και του άνω άκρου. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμούς ή χρόνια νοσήματα. Οι τραυματισμοί του άνω άκρου αποτελούν ποσοστό 30% και πλέον των συνολικών τραυματισμών του ανθρωπίνου σώματος. Η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών αυτών εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα χρόνια νοσήματα αφορούν σύνδρομα που οφείλονται σε υπερχρησιμοποίηση των χεριών, νεοπλασίες, ακόμη και σε συγγενείς ανωμαλίες, σε παραμορφώσεις δηλαδή του άνω άκρου, με τις οποίες κάποιος γεννιέται.

Χειρουργική του χεριού και γενικότερα χειρουργική του άνω άκρου είναι η συνέχεια της Ορθοπεδικής, της Πλαστικής Χειρουργικής ή ακόμα και της Γενικής Χειρουργικής. Για να γίνει κάποιος Χειρούργος Χειρός θα πρέπει αφού τελειώσει κάποια από τις ανωτέρω ειδικότητες, να εκπαιδευτεί στη Χειρουργική του Χεριού. Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της Μικροχειρουργικής Τεχνικής, όπου με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων, επιτυγχάνεται η υπό μεγάλη μεγέθυνση χειρουργική.

Η θεραπεία του ασθενούς με προβλήματα στο άνω άκρο απαιτεί συνδυασμό τριών προϋποθέσεων:

  • Εξειδικευμένος γιατρός στο χέρι – άνω άκρο
  • Εξειδικευμένος στο ίδιο αντικείμενο φυσιοθεραπευτής
  • Η συνεργασία του ίδιου του αρρώστου